Yeni Başkan İ. Yusuf Turanlı'dan Beklentilerimiz / Köşe Yazısı -

 
Yeni başkan İ. Yusuf Turanlının bir çok proje vaadi vardı onların bir kısmı hemen yapılabilir bir kısmı da ekonomik nedenlerden dolayı zamana yayılabilir ancak ilk etapta ivedi olarak yapılması gerekli olan hizmetler şunlardır:
 
1- Bozuk yollar; 
Bir iki cadde dışında Kâhta cadde ve sokakları kötürüm olmuş durumda. 
Kimi cadde ve sokaklarda yarım metre derinliğinde çukurlar oluşmuş. Kimi yerlerde de yolun bir kısmı çökmüş bir kısmı tümsek şeklinde yükselmiş durumda. 
Cadde ve sokakların bu şekilde elverişsiz olması sebebi ile trafikte büyük sıkıntılar yaşanmakta araçların da maalesef jantları büklüm büklüm olmuş durumda. 
Başkan Turanlı'dan bir an önce köklü olmasa da yama şeklinde yollara el atmasını bekliyoruz. 
 
2- Su 
Eksikleri olmakla beraber kendi cazibesi ile gelen bir suyumuz ve de şahane bir su arıtma tesisimiz var, su kesintileri yaşamamak için gerekli tedbir ve önlemler bir an önce alınmalıdır. Başkan Turanlı bizzat kendisi hem küçük hem kanserojen etkisi olan aspes borulardan sürekli şikayetçi idi, beklentimiz zaten cazibesi ile gelen bir suyumuz var, arıtma tesisi de tamam, şimdi de başkan Turanlı'dan aspes boruların değiştirmesi ile birlikte Kâhta su sorunu kökten çözmesini bekliyoruz. 
 
Daha önceki yıllarda belediyemiz haftalarca suyun israf edilmemesi için içme suyu ile bostan sulanmaması yönünde anonslar yaptı. Aldığım duyumlar kaçak yolla yine bostan sulamalarının yapıldığı yönünde, sulayanlar için para cezası olduğu yönünde uyarılar hep yapılıyor ancak kimseye ceza kesilmiyor.
 
Bir de yıllardır kamuoyu tarafından Petrollerde kaçak su kullanıldığına dair iddialar var. merak ediyorum böyle bir araştırma yapıldı mı? 
 
Başka bir hususta, her yıl olduğu gibi büyük büyük apartmanlı inşaatlarda su sarfiyatı nasıl sağlanıyor. Zira bir dünya su harcanıyor.Acaba buralarda su Saati var mı?
 
3- Çöplerin toplanması
Çöp toplanmamasının hiç bir mazareti olamaz o yüzden sorumlu kimler olacaksa olsun bir an önce sorumlular atansın Kâhta cadde ve sokakları hiç bir eleştiriye maruz kalmadan temizlensin.
 
4- Şehir içi dolmuşları 
Mevcut şehir içi hizmet veren dolmusçuluğun 10-15 yıllık bir geçmişi var. O gününün Kâhtası ile bugünün kâhtası arasında çok büyük fark var. O günün nüfusu şehrin büyümesi ile paralel oranda büyüdü ancak şehir içi dolmuşculuk aynı paralelde büyümedi. O yüzden çok yetersiz kalıyor.
Başka şehirlerde tüm cadde ve sokaklara dolmuş girmesine rağmen 100 bin nüfuslu kahta da sadece ana caddelerde hizmet verilmekte O yüzden belediye şehir içi dolmuşculuğunda 100 bin nufuslu kâhta'ya yakışır bir sistem ile düzenleme yapılmalıdır.
Bir de çok istirham ediyorum dolmuşların yolcu indirme bindirme durakları olsun. Bir sokak ağzında ya da yolun ortasında yolcu indirme bindirme olmaz olmamalı. Sırf bu yüzden bazen trafik felç oluyor. 
 
5- Trafik 
Gerçekten trafik çok berbat. 
Mutlaka çok kısa bir zaman içinde çözümler bulunmalı. 
Yapılması gerekli olan bazı tedbirler;
-Şehir içi dolmuşlarının bir durağının olması,
-Trafik ışıkları çok uzun süreli ve dengesiz, bir an önce profesyonel bir elin bunlara dokunması lazım.
-Tek yön uygulamasına geçilmesi 
-Otoparklar yapılması 
-Sırf ana caddeler boşalsın diye caddeler de parkometre uygulamasına bile gidilebilir
-Belediye ve trafik ortak hareket edip trafiği rahatlatmaları lazım 
 
6-Kaldırımlar 
Dedik ya Kâhta büyüyor ancak kaldırımlar büyümüyor tam tersine esnafın kaldırımı işgali sebebi ile kaldırımlar yok oluyor. Var olan yerler de bir kişilik iki kişilik alanlar kalıyor. Karşılıklı Kaldırım da gelindiğinde birileri kaldırımdan yola inmek zorunda kalıyor. Hele çocuklu kadınlar da bu zorluk 10 kat daha büyüyor, anne çocuk arabasını Kaldırım işgalinden dolayı yol bulamayınca yola iniyor tekrar kaldırıma çıkıyor, bir sürü zorluk ve rezillik. O yüzden belediye esnafın bu kaldırım işgaline artık bir an önce son vermelidir. 
 
7-Park ve bahçelerin kumar oyunlarından arındırılması ile beraber izbe köşelerinde madde bağımlılarına musait halden çıkarılmalı, farklı bir statü ve uygulama getirilerek sadece ailelere müsait konumuna getirilmeli.
 
8-Hayvan barınağı 
Şehir içinde başı boş hastalıklı uyuz köpekler artık tehlike arzediyor bir an önce hayvan barınağı ile buna önlem alınmalı.
Yarın bir kuduz vakası yaşanırsa kimse bunun altından kalkamaz, hesap veremez
 
9-Şefkat market 
Ramazan geldi çattı, şefkat marketin tam zamanı. Şefkat market kavuşmasa bile fakir fukaraya erzak yardımı yapılmalı.
Bu bağlamda toklara Ramazan eğlencesi yerine fakir fukaraya yardım yapılması daha uygun olur.
 
10- yeni Mezbahane yapılıncaya kadar eskisinde sürekli kontrolü şart. Epey bir şikayet var.
 
11- haftanın her günü farklı yerler de kurulan pazar yerlerinin sadece temizlenmesi değil yıkanması gerekmetedir.



Bu yazı toplam defa okunmuştur