Psikolog Çetin:Toplumumuzun Ruh Sağlığı İyiye Gitmiyor-Videolu Haber

Psikolog Çetin:Toplumumuzun Ruh Sağlığı İyiye Gitmiyor-Videolu Haber

 

 

Psikolog Adem Çetin, "Toplumun ruh sağlığının iyi olması için, o toplumun ruh sağlığını koruyan meslek guruplarının sağlam olması gerekiyor." dedi

Psikolog Adem Çetin, Perre Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de meslek yasasının olmaması nedeniyle psikologlar olarak sorun yaşadıklarını kaydetti.

Toplum genelinin ruhsal çöküntüler içerisinde bulunduğunu kaydeden Çetin, şöyle devam etti:

"Çünkü bir toplumun, ruh sağlığının iyi olması için, o toplumun ruh sağlığını, koruyan meslek guruplarının sağlam olması gerekiyor, güçlü olması gerekiyor. Şu anda baktığımız zaman ülkemizde meslek yasası yok, psikologların meslek yasası yok, bu önemli bir konu. Şu anda istediği bölümü bitiren insanların istediği sertifikayı istediği sürede alarak ondan sonra görüşme yapabildiği bir ortamdayız."

Bir kaç haftalık eğitim aldıktan sonra, insanların görüşme, danışmanlık adı altında terapi yapabildiğine değinen Çetin, "Bizim şu anki eğitim düzeyimiz lisans olarak psikoloji, hem terapi patoloji gözlem yapabilme dersleri alarak yetkinlik sağlayan bir lisanstır, ancak şu anda baktığımız zaman bazı bölümler danışmanlık, adı altında bu dersleri özelikle patoloji gözlem, görüşme ve terapi derslerini almadıkları halde terapi yapıyorlar. Uzun süredir biz bu konu hakkında sesimizi yükseltmeye çalışıyoruz, şu anda mecliste de bu konu hakkında yasa var ancak henüz çıkmış değil açıkçası, psikologların sesinin biraz daha dinlenmesi toplumun ruhsal açıdan daha iyiye götüreceğine düşünüyorum."dedi.

-"OKULLARDA 'OKUL PSİKOLOĞU' ADI ALTINDA MESLEK AÇILMASI GEREKİYOR"

Çetin, bu bozukluğun çocuklara da yansıdığını belirterek, şöyle devam etti:

"Milli eğitim bakanlığının okullarda okul psikologu, adı altında bir meslek açması gerekiyor, bu meslek olduğu zaman, madde bağımlılığı, şiddet bu tür olumsuz davranışlarının çocuklarımıza yansımaması daha büyük bir etki de ortaya çıkacaktır.

Ancak şu anda baktığımız zaman yetersiz, çünkü bizim aldığımız eğitimler, çocuklarımızın eğitimi, gelişimi, aile desteği çok etkili olabilir, ancak şu anda milli eğitim bakanlığının böyle bir taslağı yok yeni hazırlanan taslak var burada zaten psikoloji mezunlarının formasyon alması halinde çalışılamayacağını belirtiyor. Bu kesinlikle yanlış zaten terapi gözlem görüşme teknikleriyle, hem aile ve çocuklarımıza destek verebiliriz."

-"MESLEK YASASINA İHTİYACIMIZ VAR"

 Toplumun ruh sağlığının düzeltilmesi için aile sağlık merkezlerine psikologların atanmasının önemine değinen Çetin, "Hem devlet hastanelerindeki yoğunluğu azaltabilir, hem de aile, çocuk ergen gelişiminde çok büyük etken sağlayabilir. Aile ruh sağlı merkezlerinin bu şekilde çalışmaları çok faydalı olabilir. Baktığımız zaman madde kullanımı, şiddet eğilimleri, istismarlar çoğalmaktadır. Bunların önüne geçebiliriz. Bunun içinde meslek yasasına ihtiyacımız var, isteyenin istediği şekilde terapi yapamayacağı birkaç haftalık eğitimle kendisini yetkin kılıp, danışmanlık yapamayacağı bir yasaya ihtiyacımız var."şeklinde ifade etti.

-KLİNİK PSİKOLOG, LİSANS MEZUNLARININ YAPABİLECEĞİ BİR ALAN HALİNE GELMELİ"

Psikolog Adem Çetin, "Biz psikoloji lisans mezunları, bitirdikten sonra klinik yüksek lisans yapıyoruz, bu klinik yüksek lisansı yaparken sadece bizim bölümden almıyorlar. Bazı bölümlerin danışmanlık, adı altındaki bazı bölümlerin kendi insiyatifi ile girebiliyorlar .Bu gibi kişilerin patoloji eğitimi terapi eğitimleri yok, yeterli hiçbir bilgileri yok, ancak parasını verdiği zaman özel bir üniversitede alabiliyorlar. Kendilerine 'Klinik Psikolog' diyebiliyorlar, bunun önüne geçilmesi lazım."dedi.

Klinik psikologların sadece psikoloji lisans mezunlarının yapabileceği bir alan haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Çetin, "Bu yönde çok büyük sıkıntılarımız var.  Dünyada böyle bir olay yok. Dünyaya baktığımız zaman psikoloji mezunlarının nasıl psikolog olacağı kimlerin kaç saat eğitim aldıktan sonra süper vizyonlar eşliğinde terapiler yapabileceği ondan sonra doktoraya geçebileceği konusunda çok net kararlar var bizim ülkemizde de bunun olması gerekiyor.

 Türkiye psikiyatriler derneği Türkiye psikologlar derneğinin fikirleri alınmalı psikologların tanımı iyi yapılmalı şu anda baktığımız zaman devlet hastanelerinde iki ay üç ay seanslar atıyor buda verimi düşürüyor."şeklinde ifade etti.

-AİLE TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZLERİNE PSİKOLOG ATANMALI

Çetin, "Aile toplum ruh sağlığı merkezlerine psikologlar atanmalıdır. Siyasilere ulaşmaya çalışıyoruz, dernekler olarak da çalışıyoruz. Bağımsız öğrenci guruplarımız var. Biz lisans mezunu ve lisans okuyan öğrencilerimizin hakkını savunmaya çalışıyoruz. 81 ilde etkinlikler düzenliyoruz geçen günde twitter da bahsettiğimiz gibi böyle bir etkinliğimiz oldu 20 üzerinde tweet aldık bu artık gündem oldu. Halkta bunu istiyor. Baktığımız zaman diğer meslek gruplarından öğretmenlerden ailelerden büyük talep var, okullarda bulunması aile sağlık merkezlerinde bulanması gerekiyor; çünkü bir anne düşünün çocuğu oluyor bu çocuğun gelişimi hakkında hiçbir fikri yok, ona destek olabilecek onun gelişimini takip edebilecek yönlendirebilecek uzmanlara ihtiyacımız var bu şekilde çocuklarımız daha düzgün daha duyarlı yetişmesini sağlayabiliriz. Rehabilitasyon merkezlerinin de etkin olması gerekiyor yani şu anda psikologların davranış açısı, açıkçası çok kötü yani biraz daha etkin kılınmasında fayda var. "diye konuştu.               










Bu yazı toplam 335 defa okunmuştur