Milletvekili Tutdere:"Yerel Seçimler Bir Firsat, Sizi Görmeyen İktidara Sari Kart Gösterin"

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Mercan TV’de yayınlanan “Ömer Karakuş ile Seçime Doğru” programına katıldı.

Milletvekili Tutdere:

 

 

 

 Adıyamanlılara ‘sarı kart gösterin’ çağrısı yapan Tutdere  “Adıyaman iktidara destek verip karşılığını alamamış nadir şehirlerden biri, hatta elindeki tütününü de bu dönemde kaybetmiştir. Verdiklerinizi geri almak için bu kez sarı kart gösterin.” dedi. 

-“HERKESİN ARAYABİLECEĞİ BİR VEKİLİM”

Tutdere, mecliste yemin ettikten sonra yaptığı ilk işin cep telefonu numaramı, makam numaramı ve oda numarasını tüm Türkiye ile paylaşmak olduğunu belirterek, "Aksi bir şeyi yapamazdım. Bizi Türkiye’nin her yerinden isteyen vatandaşımız istediği saatte arayabilir. Adıyaman’da farklı bir muhalefeti yürütüyoruz ve sahadan aldığımız geri dönüşler de bize cesaret veriyor."dedi.

Mecliste ilk konuşmasının Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin eksikliğine yönelik yaptığını anımsatarak, "Etkin bir muhalefeti ilim adına yaptığımı düşünüyorum. Bütün Bakanlıkların bütçelerine katıldım ve 5’er dakika Baknaların gözünün içine baka baka Adıyaman’ın kangrenleşmiş sorunlarını ilettik ve çözüm istedik. Hamzalar mezrasında elektrik olmadığını, Türkiye’ye gösterdik." ifadelerini kullandı.

-KANUN TEKLİFİNİ VERDİK, TÜTÜN ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA MECLİSİN EN ÖNEMLİ KONULARINDAN OLACAK” 

Tutdere, yapacağım ilk kanun teklifinin tütündeki yasakların kaldırılması ile ilgili olacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Umarız ki nisan ayında da genel kurulda görüşülecek. Mecliste önümüzdeki aylarda belki de en önemli konulardan biri tütünümüzün özgürlüğü olacak. Cumhurbaşkanı tütün düzenlemesi yaptıklarını söylerken, hapis cezası getirdiğini söylemedi. Kanun teklifimiz, bu hapis cezasının kaldırılması için. Bu iş yönetmelikle değil, kanunla düzenlenmek zorunda. 4 ay sonra yasa yürürlüğe giriyor, bu sorun çözülmezse Adıyamanımızı ciddi sorunlar bekliyor. Adıyaman halkı bu yetkiyi verdiğinde bu görevi kullanmak için meclise gittik, bu bizim görevimizdir, bu bütün milletvekillerinin görevidir. Adıyaman’ın sorunları çözümü noktası da birinci önceliğimizdir. Mecliste mesai yapmak, Bakanlıklar düzeyinde girişimlerde bulunmak milletvekilinin asli görevidir. Halk bize söyleme, iktidara da çözme yetkisi verdi.”

 -“TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN BİNASI YOK, BAKAN BUNU BİLMİYOR”

Tarım İl Müdürü ve çalışanların katkısıyla, Adıyaman’da son dönemde badem ceviz gibi sert kabuklular konusunda adım atıldığını ifade eden Tutdere, “Enstitü kuruldu ama binası yok, tarım bakanına, Tarım İl Müdürlüğü’nün en azından bir binası olması gerekmez mi?” diye sordum, bana “Yok muymuş?” dedi. Bakanın bu olanlardan haberi bile yok. Adıyaman ilçeleri arasında da bir fark var. Besni’de üzüm üretimi var, ama sert kabuklularla ilgili tüm yatırımlar Kâhta’ya yapılıyor. Biz iki tarafa da yapılsın diyoruz, yani Besni çiftçisinin ne günahı var? Biz Besni’de de sert kabuklular ve üzümle ilgili yatırımların yapılması için çalışacağız, girişimde buluşacağız.”dedi. 

Tutdere, tarım bakanlığının genelgeyle 19 ilde kenevir yetiştirilmesine izin verdiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Bu iller arasında Adıyaman yok. İlimiz AK Parti’ye destek veriyor, onu unutmuyor ama çiftçinin destekleneceği projelere geldiğine bizim ilimiz unutuluyor. Keneviri savunurken, tütünün alternatifi olarak değil, ikisinin de üretilmesi anlamında konuşuyoruz. Komşumuz Malatya’ya bu izni verdi, ama bize vermedi. Bu konuda çalışmaya devam edeceğiz. Yüksek faturalar, kayıp-kaçak bedelleri, tarımda kullanılan elektriğin pahalı oluşunu da mecliste dile getirdik, bu mağduriyetle ilgili çalışmaya devam edeceğiz. Adıyaman sulama projeleri ile ilgili de geride kaldı. Mecliste konu ile ilgili soru önergesi de verdik, direkt sorduk da; GAP üzerinden 20 yıl geçmiş, Adıyaman’da hâlâ bir sulama projesi hayata geçmemiş. Adıyamanlı barajın kenarında kuru tarım yapıyor. Bakanlığa sorduk, Bebek 1 Bebek 2 projelerinin akıbetini, bize “Proje aşamasında” yanıtını veriyorlar. Burada herşey nedense hep proje aşamasında kalıyor. 16 yılda yapmadığınızı şimdi mi yapacaksınız? Bunların hayata geçirilmesi için ilgili Bakanlıklar düzeyinde girişimlerimiz olacak.”

-“SULAMA PROJELERİ İŞSİZLİĞE DE ÇARE”

Adıyaman’ın en büyük sorunu işsizlik olduğunu ifade eden Tutdere, “Burada herkes işsiz. İnsanların işsizliğini çözecek olan temel yatırımlardan biri de sulama projelerinin eksikliği. Bu projeler yapılmış olsa burada ürün zenginliği, çeşitliliği olacak. Daha çok insan çalışacak ve kazanacak. Çiftçi ekonomik krizle tamamen bitmiş durumda. Tüm çiftçiler bankalara borçlu, tarım kredi kooperatiflerine de kredilerini ödeyemiyorlar. Faizler de çok yüksek, tarım girdileri yüksek, ilaç, mazot pahalı. Bir çiftçiyle karşılaştım, “6 bin liraya ilaç aldım, ilaç dışında mazotu gübreyi hesapladığımda benim bu tarlayı ekmemem lazım, kuru tarım buğday, bunları karşılamıyor.Çiftçi o tarlayı ekmezse borcunu nasıl ödesin? Bakan çiftçiye ödeme yapacağı sözünü verdi. Seçime 6 - 7 gün kalmışken sizin Adıyaman’dan yapacağınız açıklama bu mu? Tarım Bakanı’ndan Adıyaman topraklarını suyla buluşturacağı, kenevir ekimine izin verileceği müjdelerini beklerdik. Ama koca Bakan, Adıyaman gibi bir tarım kentinde gözlerimize baka baka, “Primi ödeyeceğini” söylüyor. 2018’de çiftçinin hakkı olan para ödenmemiş. Partizanlık için söylemiyorum ama bu kentin geleceği için, bu hükümete ihtar çekilmesi gerek.”diye konuştu.

-“TABELASI OLAN AMA BİNASI OLMAYAN HASTANEMİZ VAR”

Tutdere, Gerger Devlet Hastanesi’nin binası yapıldığını ancak idaresini Kahta’ya bağladıklarını vurgulayarak, “Orası da bir ilçe, tüzel kişiliği var, bir kaymakamı var. Bunu neden yaptınız? Böyle olunca bu hastanede Ne mal alımı yapılabiliyor, ne hizmet verilebiliyor. Doktor eksikliği meselesi zaten almış başını gidiyor. Adıyaman Merkez’de bugün “Bir hastane yaptık” diyerek övünüyorlar, ama bu şehrin bir hastanesini yıktınız. Adıyaman’da tabelası olup da binası olmayan hastane var mıdır? Evet var. İşte bizim devlet hastanesi. Hastanenin kendisi yıkıldı,virane halde bırakıldı. Bu hastaneyi mecliste de sorduk. 400 yataklı hastane, 600 bin kişilik bir nüfusu artık kaldıramıyor. Oradaki sağlık personeli ne yapsın? Kocaman şehir, tek hastane. Adıyaman’ın Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi de sürekli ama erteleniyor. Sosyal hukuk devletinde sağlık hem ücretsiz olmalı hem de herkese ulaşmalı. Hükümetin şimdiki politikası da yanlıştır. Son zamanlarda sağlıkta özelleştirme bunun göstergesidir. Hasta, bir rant aracı olarak görülmeye başlandı.”dedi.

-“ADIYAMANLILAR CUMHURBAŞKANINI 4 SAAT BOYUNCA GENEL BAŞKANIMIZA EDECEĞİ HAKARETLER İÇİN BEKLEMEDİ” 

Cumhurbaşkanı mitinginin Adıyamanlılar için hayal kırıklığı olduğunu kaydeden Tutdere, şunları ifade etti:

“CHP Genel Başkanı’nı yererek başladı ve böyle bitirdi. Eğer genel başkanımız olmasaydı ne söyleyecekti? Bu bir devlet adamına yakışmıyor. Adıyamanlılar sayın genel başkanımıza hakaret etmeniz için mi 4 saat bekledi?Hızlı tren için etüt aşamasında dendi. 24 Haziran yaklaşırken de, tüm ilanlarda bu vardı. Halbuki bunu sorduk, ve alternatif bir kaynak bulunursa yapılacağı yanıtını bize verdiler. Yani bu ölü doğmuş bir proje. Tren işi, algıdan öte bir şey değil. 2019 yatırım programında gördük, yenilenen Kahta-Gölbaşı yoluna yeniden kaynak aktarılmış durumda. Bu parayı yapılmamış Çelikhan-Adıyaman yoluna, sulama projelerine, Samsat’ın yıkılmış evlerine, Gerger yoluna neden harcamıyorsunuz? 

-“ZAMLARA HAZIR OLUN”

Tutdere, Seçimlerde hükümete bir ihtar verilmezse eğer, 1 Nisan sonrasında zamlara hazır olmamız gerektiğini vurgulayarak, “Zira şu anda hükümet bu ekonomik krizi bile kabul etmiyor.16 yılda 16 katrilyonluk yatırım yapıldığı söyleniyor. Bülent Tüfekçi ise geçtiğimiz günlerde geldiğinde 17 katrilyon demişti. Bu çok büyük bir rakam, anlaşılan o ki bu kamu kaynakları bize gelmeden başka ceplere girdi. Komşumuz Kahramanmaraş’ta ise, 300 katrilyonluk bir yatırım olduğu söyleniyor. Bu fark neden? Koçali Barajı kaplumbağa hızıyla sürüyor. Kamulaştırma bedelleri ödenmedi, hak sahiplerine hakları verilmedi. Daha barajın gövde inşaatına bile başlamamış. Bu hızla ancak yıllar sonra hayata geçecek gibi gözüküyor. Aynı şey Çetintepe Barajı için de geçerli, unutacaklar ama ben hatırlatacağım. Eskiden turist vardı ama son yıllarda yok. Her konuda olduğu gibi, turizm konusunda da unutulduk. Kültür ve Turizm Bakanı Gaziantep’te bir açıklama yapmıştı ve Gaziantep merkezli, Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır eksenli bir turizm bölgesi oluşturulması yönünde bir açıklamaydı. Biz de konuyu mecliste gündeme getirdik ve Adıyaman’ı da bu dörtlü yapı içine aldırdık. Yerel yönetimlerin de turizmi teşvik edecek çalışmalar yapması şart.”

-“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SINIFTA KALDIK” 

Tutdere, kentsel dönüşümde de sınıfta kaldığımızı vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Ciddi hasarlı evler var ve Adıyaman bir deprem bölgesi. Altınşehir’deki evlerin kullanılamaz raporu var, bir depremde ciddi sıkıntıları beraber yaşayacağız. Bu konuda soru önergesi de verdik. Belediyenin de bir öncülük etmesi lazım. Adıyaman ancak tercihini değiştirdiği zaman bir büyükşehir haline gelebilir. Bizi bu halimizle “çantada keklik” görüyorlar. “Fabrika yapmasak da, sulama projesi yapmasak da oy geliyor” diyorlar. Ankara’dan durum maalesef böyle gözüküyor. Taşeronlar arasında ayrım yapıldı ve kadroya geçenler de geçmeyenler de pişman. Biz mecliste herkesin kadroya geçirilmesi için öncülük eden bir partiyiz. Ben de bu konuda milletvekili olarak çalışacağım. Hükümet işsizlik konusunda yeni bir politika geliştirmiyor. Çadırkentteki işçilerin durumu ile ilgili bir gelişme yok, bu konuda İçişleri Bakanlığı’nın bu konuda henüz bir çalışması olmadığını maalsef ki biliyorum. İşçiler rızaları dışında Türkiye’nin çeşitli yerlerine gönderildiler. Aile yaşantıları bozuldu, çocukların okul hayatı dağıldı. Burası tarım ili, biberin kilosu 20 lira olmuşsa kimse geçinemez. Kriz mutfağı vurmuş durumda. Bu geçim sıkıntısını ortaya çıkaran, kaynakları har vurup harman savuran hükümete uyarı vermeli. Köylümüzün doğduğu yerde doyması için sulama projelerinin hayata geçmesi, tarımda tütündeki yasağın kaldırılması lazım. Herkes ürettiğini rahat rahat satabilmeli.” 

 -“OHAL KOMİSYON BAŞKANIYLA GÖRÜŞTÜK”

Meslek ihraçlarıyla ilgili olarak hakkında soruşturma olmayan ya da adli soruşturma olup beraat eden kamu görevlilerinin derhal iade edilmesi gerektiğini meclise taşıdığını aktaran Tutdere, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“OHAL Başkanı ile görüştüm. 126 bin dosyadan 60 bin dosyanın karara  bağlandığını öğrendim. Temennimiz adaletsizce işinden olan insanların itibarlarının iade edilmesidir. Adıyaman’da SSK pirimleri çok yüksek, bu beraberinde merdiven altı çalışmayı getiriyor, bu nedenle Suriyeliler çalışıyor Adıyamanlı işsiz kalıyor. Sesleniyorum; Kendi esnafınızdan alışveriş yapın, kendi halkınızdan alışveriş yapın, kendi hemşerinize iş verin. Kamu kurumları da Adıyamanlılardan alışveriş yapmalıdır. Böyle olmazsa bu çarklar duracaktır. Samsat her zaman gündemimizde olacak sorunları bitene kadar. Ben halkın mağduriyetini biliyorum ve peşindeyim. Bütün köylerimizin bir karnesini hazırladık. Hangi köyün hangi işi bitmiş, hangi sorunu var? Bu sorunlar envanterimizde kayıtlı.”

 

 










Bu yazı toplam 1842 defa okunmuştur