. İl Sağlık MüdürüAdıyaman'da vaka sayılarının artma nedeni, 'çiğköfte' -

. İl Sağlık MüdürüAdıyaman'da vaka sayılarının artma nedeni, 'çiğköfte' -

 

Adıyaman İl Sağlık Müdürü Erdoğan Öz, risk haritasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin tek yüksek riskli ili olarak dikkat çekerek, kentte vaka artış sebebinin insanların birbiriyle bir araya gelmekten vazgeçmemesi olduğunu kaydetti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamayla Adıyaman en riskli bölge olduğu iller arasında yer aldığı görülürken İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Erdoğan Öz ise vaka artışının nedenlerini açıkladı.

"İnsanlar bir araya gelmekten vazgeçmedi"

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Öz, risk haritasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin tek yüksek riskli ili olarak dikkat çekerek kentte vaka artış sebebinin insanların birbiriyle bir araya gelmekten vazgeçmemesi olduğunu kaydetti.

Vatandaşları bir araya gelmekten kaçınmaya ve kurallara uymaya davet eden Öz, "İlimize has çiğköfte yoğrulduktan sonra komşular ve akrabalar çağrılıyor. Lütfen bu pandemi sürecinde bu güzel özelliklerimizi erteleyelim." dedi.

Öz,"Dünya sağlık örgütü Kovid-19 hastalığının bir pandemi olarak kabul etti. Bu bilindiği üzere dünyanın tamamını etkileyen salgın bu salgın tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocukları gençleri erişkinleri, yaşlıları her kesimi etkileyen tüm yaşamı farklı boyuta taşıyan bir salgın bir hastalık haline geldi. Bu virüs kendini solunum yolu enfeksiyonu gibi gösteriyor, ağızdan, burundan, gözden, bir miktarda kulaktan bulaşma ihtimali var. Biz toplum olarak çok güzel hasetlerimiz var geleneğimiz göreneğimiz var. Bizim hem acımızı hem neşemizi büyüklerimizle küçüklerimizle akrabalarımızla komşularımızla paylaşıyoruz.

Bu sebeple bizlerde toplumsal olarak taziyelere sıklıkla gidiyoruz bu güzel olan hasletimiz maalesef pandemide bu salgın boyunca kötü bir dönemde maalesef sıkıntı oluşturabiliyor. Koronavirüsün yayılmasına sebep olabiliyor. Biz çayımızı kahvemizi içtiğimiz yediğimiz her şeyi herkes ile paylaşmayı seviyoruz. Bizim ilimize has çiğköfte hiçbir zaman tek başına yenilmez çiğköfte yoğrulduktan sonra komşular çağrılır, akrabalar çağrılır ama lütfen bu pandemi sürecinde bu güzel özelliklerimizi erteleyelim. Pandemi sonrasında çoluk, çocuk, büyüklerimiz birlikte olacağımız neşemizi acımızı hep birlikte paylaşacağımız dönemleri yaşayalım ama şuan için buna ara vermemiz gerekiyor. Kız istemeye topluca gidiyoruz, misafirliğe çağrılıyoruz topluca bir araya geliyoruz. Çayımızı yalnız içmiyoruz birlikte içiyoruz ama bunlar maalesef riski arttırıyor. Bu sebeple bu dönemde de maalesef vaka artışının sebeplerinden bir tanesinde bu."dedi.

"Bu bir biyolojik savaş"

Bu olayın biyolojik savaş olduğunu ve 7 bini aşan sağlık çalışanlarıyla birlikte asker gibi savaştıklarının altını çizen Öz,"Bu bir biyolojik savaş bu biyolojik savaşta cephenin en önünde olanlarda sağlık çalışanları bizler 7 bini aşan askerlerimizle sağlık çalışanlarımızla bu biyolojik savaşı inşallah üstesinden geleceğiz.

Bizim 299 tane filyasyon ekibimiz var. Her ekip 2 ve 3 kişiden oluşuyor. Filyasyon ekipleri evlerde, sahada, işyerlerinde hastanede, acil servislerde Kovid-19 polikiniğinde, yoğun bakımlarda çalışan hekimlerimiz, hemşirelerimiz yardımcı sağlık çalışanlarımız 7 gün 24 saat savaşın en ön cephesinde savaşıyorlar yılmadan bıkmadan bu savaşa devam edeceğiz. Bu savaşımızda bize destek veren herkese pandeminin yayılmasını engellemek için elinden geleni yapan bu kurallara riayet eden herkese çok teşekkür ediyorum."şeklinde konuştu.

"24 saat açık olan Kovid-19 danışma hattımız var"

Kovid-19 tanısı pozitif çıkanları uyaran Öz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kovid-19 hastası olan ve temaslı olan kesinlikle karantina koşullarına uyması gerekiyor. İkamet ettiği yerden dışarı çıkmamaları gerekiyor. Herhangi bir sağlık problemleri olursa bizim 24 saat açık olan Kovid-19 danışma hattımız var. Gerektiğinde ambulans göndererek onları sağlık tesisine hastaneye götürüp tedavilerini yaptıktan sonra tekrar evlerine bırakabiliriz. Veya hastaneye gitmeyecek evde bakılması gereken hastaysa doktorlu filyasyon ekibi doktorumuz evinde muayene ettikten sonra gerektiğinde kan testi yaptırabilir. Bu sebeple her hangi bir ihtiyacı için dışarıya çıkmasına gerek yok. Dünyada pandeminin bitmesinin tek yolu aşı yaptırmak. Aşı Kovid-19 hastalığının en etkili koruma yöntemi.

"Ben kovid hastasını ziyarete gittim demesi çok ciddi tedirgin etmiştir"

Adıyaman'da son zamanlardaki artıştan özellikle endişe duyduğunu belirten Adıyaman üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doçent Dr. İlyas Öner, kentte özellikle son zamanlarda risk haritasının kırmızı renge bürünmüş olmasından endişe duyduğunu ifade etti.

Kovid-19 için gerek filyasyon gerek hastane şartlarının oluşturulmasına ortamın uygunluğuna rağmen vakaların artmasından üzüntü duyduklarını aktaran Öner, şu ifadelere yer verdi:

"Şuan hem hekim sayısının yeterli olması hem filyasyon olarak her eve aynı gün içerisinde saatler içerisinde ulaşılabilmesi aslında bizim ulaştığımız hedeften sapmamamız gerektiğini gösteriyor maalesef böyle bir durum yaşandı. Bunda tabi bir kısım faktörler var sağlık bakanlığının aldığı yerinde tedbirlere müdahalelere rağmen aşıdaki çalışkanlığına ve hızına rağmen bu tür sorunların yaşanması izim halk olarak bir kısım noksanlıklarımızın olduğunu gösteriyor bir kısım ihmalkarlıklarımızın olduğunu gösteriyor.

Bunda benim en fazla dikkatimi çeken poliklinik hastalarımda da bunu görüyorum sosyo-kültürel şartlarımızın bir kısım dayatmaların etkisi altında hareket ettiğimizi zannediyorum. Bunda bizim özellikle aile içi büyük aileler olmamıza fert sayısına böldüğümüzde her ailede 4-5 çocuk bu çocuklarında kendi ailesinin olduğunu varsayarsak bunların çekirdek aileden çıkıp bir birilerini ziyaret etme isteklerini bir birilerini görme isteklerini veya bir kısım ev ziyaretlerini, hasta ziyaretlerini hatta Kovidli hasta ziyaretleri dahil olmak üzere hiç düşünmeden sonucunu kestirmeden yapmış olduğumuz halk olarak hataları bu Kovid sürecinde son zamanlardaki artışın önemli bir nedeni olduğunu düşüyorum.

Gelen poliklinik hastalarımdan özellikle "ben kovid hastasını ziyarete gittim" ailece gittik demesi gerçekten beni çok ciddi tedirgin etmiştir. Bu konuda hem valilik düzeyinde hem sağlık bakanlığı düzeyinde, sağlık müdürlüğü düzeyinde, hastanemiz başhekimliğimiz düzeyinde ciddi derecede uyarılar olmasına rağmen, ciddi derecede filyasyon ekibinin ev eğitimi verilmesine rağmen ve hastanelerde bu konuda her yerde tanıtıcı reklamlar olmasına rağmen bunun olması bizim biraz halk olarak duyarsız olduğumuzu gösteriyor."şeklinde konuştu

"Filyasyon ekibi dedektif gibi dedektiflik yapıyor

Filyasyon ekiplerinin dedektif gibi çalıştıklarını ve artışların bu nedenden kaynaklandığının altını çizen Öner, "Adıyaman daha önce bunu yakaladı çok yoğun bir sayıdan çok düşük bir sayıda ciddi düşüşleri yakaladık. Ama buna rağmen birden bire bir artışın olduğunu gördük buda bizim rehavete kapıldığımızı gösteriyor, bu rehavetten bir an önce çıkmamız gerekiyor. İkinci bir hususta aslında müdürlüğümüzün çalışma şartlarındaki çalışkanlığı da vakaların artış sayısında rol alıyor çünkü filyasyon ekibi dedektif gibi dedektiflik yapıyor. İşin açığı kim kimle nasıl görüştü, temas nasıl oldu bu konuda belki de dünyaya örnek olacak bir çalışma sergiledi. Taktire şayan bir çalışma tarzı sergileniyor. Buda ister istemez asemptomatik hastaların asemptomatik dönemde yakalanmasına ve bu sayınında bir nevi artış göstermesine katkı gibi görünüyor. Bu bizim acımızdan olumsuz bir şey değil aslında geleceğe yönelik baktığımız zaman biz asemptomatik dönemde hastayı yakaladık hastayı yakaladığımızdan dolayı diğer insanlara bulaşmasını engelledik. Önümüzdeki 5-10 günlük süreç içerisinde birden vaka sayımızın düşmesine de katkı sağlayacak."dedi.

"Evde pozitif kişi varsa maske takın"

Vatandaşları maske takması konusunda uyarıda bulunan Göğüs Hastalıkları Yardımcı Doçent Doktor Ramazan Çelik ise "Öncelikle Adıyaman'ın kırmızı çizgide olması gerçekten halkımızın mümkün olduğu kadar kapalı alanlarda yada düğün olsun, taziye olsun toplantı gibi şeylerde mümkün  olduğu kadar maskeye dikkat etmeleri en azından evde bir kişi Kovid-19 olduğu zaman pozitif çıktığı zaman yine evde de gerekli korumaları yapmamalarından meydana geliyor. Bu nedenle mümkün olduğu kadar halkımıza şunu söylemek istiyorum mümkün olduğu kadar evde olsun, bırakın dışarıyı evde bile eğer biz pozitif muhtemel kişi varsa bile  aile içerinde maske takmasını öneriyoruz en bulaşıcı dönem ev içi ortamı kapalı ortam bunun dışında özellikle Adıyaman'da dediğim gibi taziye olsun, düğünler olsun, nikahlar olsun bunlara özellikle insanlarımızın dikkat etmesi maske takması veya onun dışında çok kalabalık bir şekilde bulunmamaları gerekiyor."şeklinde konuştu.

"Vatandaşlar salgına inanmıyor"

Adıyaman'ın kırmızı olmasından rahatsız olduklarını ve pandemi öncesi ile şimdiki dönemin arasında bir fark olmadığını belirterek vatandaşlardan Aziz Gültekin,"Adıyaman'da hiçbir önlem yok gibi maskeleri takıyoruz ama pandemiden öncekiyle hiçbir farkı yok. İnsanlar yine aynı şekilde işlerine devam ediyor. Yine aynı şekilde eğlenebiliyor, gezebiliyorlar."dedi

Vatandaşların salgına inanmadıklarını ileri süren vatandaşlardan Hüseyin Turhal ise "Pandemi konusunda toplumun böyle inanma konusunda tereddütleri var. Sanki pandemi gerçek değil gibi inanmıyorlar. Halk bu konuda fazla inanmıyor doğrusu undan dolayı tedbirleri almıyor bundan dolayı Adıyaman'da pandemi arttı."şeklinde konuştu.

Erkan Özdemir, ise Adıyaman halkının kurallara uymadığını belirterek dışarıda rahatlıkla gezdiğini söyledi.

 










Bu yazı toplam 73 defa okunmuştur