Adıyaman'da Kovid-19 virüsüne karşı atlar devrede

Adıyaman'da Kovid-19 virüsüne karşı atlar devrede

 

 

Adıyaman Üniversitesi, TÜBİTAK ve Vetal A.Ş. işbirliğinde yürütülen çalışma kapsamında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarından alınan cansız Kovid-19 virüsleri atlara enjekte edilerek 45 gün sonra antikor üretildi.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, "Antikorla ilgili hem Adıyaman'da hem Türkiye'de bir ilk olması gurur verici. Tamamına erdirirsek  dünyada da bir ilk çalışma olacak."dedi.
 
Kovid- 19 antikoru rap ve ingiliz ırkı atlardan üretildi
 
Adıyaman Üniversitesi, TÜBİTAK ve Vetal A.Ş. tarafından yürütülen ve koordinatörlüğünü Adıyaman Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut'un başkanlığında 13 kişilik ekip tarafından Kovid-19 testi pozitif çıkan hastalardan alınan virüsler cansız hale getirilerek, atlara enjekte edildi. Atlardan 45 gün süren takibin ardından plazmaferez yöntemiyle antiserum alınarak antikor üretildi.
 
Adıyaman Üniversite Rektörü Profesör Doktor Mehmet Turgut, gazetecilere yaptığı açıklamada, Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavisi süren Kovid-19 testi pozitif çıkan hastalardan alınan virüsleri önce çoğalttıktan sonra cansız hale getirilerek arap ve ingiliz ırkı ve hiçbir hastalığının olmadığı atlara enjekte edildiğini daha sonra ise 45 gün süren takibin ardından elde edilen antikor üretmeye başlandığını ifade etti.
 
"Yılan ve akrep serumu üretiminden yola çıktık"
 
Antikorla ilgili hem Adıyaman'da hem de Türkiye'de  bir ilk olması gurur verici olduğunu anlatan Turgut,  çalışma sürecini şöyle anlattı:
 
"Tamamına erdirirsek dünyada bir ilk. Daha önceleri atlardan yine bazı ürünler alınabiliyordu. Bunun en bariz örneği de yılan ve akrep serumları.Çünkü dünya öyle yapıyor Türkiye'de öyle yapıyor. Biz buradan yola çıkarak virüsleri atlara verirsek acaba cansız virüsleri atlara verirsek antikor üretebilir miyiz? düşüncesi bir muammaydı. Bilinmeyen bir şeydi. Buradan yola çıkarak hastalarımızdan aldığımız virüsleri önce çoğalttık sonra öldürdük cansız hale getirdik ve atlara verdik 45. gün her hafta atlarımızı kontrol ettik. 
 
Atlar Arap ve İngiliz ırkı ve hiçbir hastalığının olmadığını önceden bildiğimiz araştırma atları bunlar 45. günde yeterince antikor oluştuğunu gördük. 45. günden itibaren plazmaferez dediğimiz yöntemle bu dediğimiz yöntemi biz insanlarda  bir çok hastalıkta ve çeşitli zehirlenmelerde kullanıyoruz.
Plazmaferez cihazıyla atlardan antiserum topladık bu serumlar üzerinde laboratuvarda insan ve attaydı bundan sonra laboratuvarda çalışmalarımızı sürdürdük bu hafta itibariyle de bitirdik."
 
Turgut, YMP laboratuvarı standartlarında çalıştıklarına işaret ederek, şöyle devam etti:
 
"Adıyaman'da bu çalışma tabi TUBİTAK onay vermesi ile başlattığımız bir çalışma Adıyaman'da VETAL şirketi 41 hayvan aşısı ve 2 tane serum yılan ve akrep serumu ülkemizde kullandığımız yılan ve akrep serumları da Adıyaman'da üretiliyor. Bunlar çok geniş ve standartlara uygun biyolojik levi 3 seviyesi laboratuvar şuan bildiğim kadarı ile biyolojik levi 4 kurulma aşamasında böyle bir yerleri olduğu için onların laboratuvarında personelleriyle beraber ve üniversitemizin personeli toplam 13 kişilik bir ekiple bu çalışmayı sürdürdük. 
Çalışma benim koordinatörlüğümde yürüyor ben aynı zamanda enfeksiyon hocasıyım aşılar bizim işimiz, serumlar bizim işimiz sürdürüyoruz inşallah memlekete, millete hayırlı olur."
 
Aşı ve serumun farkı
 
Turgut, "Aşıyla bizim serumun arasındaki fark şudur aşıyı sağlıklı insanlara yaparsın hastalıktan korursun bu serumu ürettiğimiz serumu hasta olan insanlara verirsin ki; hastalıktan kurtulsun."dedi.
 
"Türkiye'de çok çalışma var"
 
1-2 aylık çalışma GLP testleri ve iyi laboratuvar uygulamaları denilen testlerinin var olduğunu sözlerine ekleyen Turgut, "Onların Türkiye'de tek merkezi var onları orada yapacağız sıraya koymuşlar çok şükür, Türkiye'de çok çalışma var. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 8 tane çalışma var daha çok çalışma çıkacaktır. Türkiye uyumuyor çok şükür çalışıyoruz. Seri üretimimiz şuanda 'Covidsera' isminde flakonladık zaten flakonladığımız kısımları laboratuvarda falan testlere gönderdiğimiz için eğer bir şey çıkmaz ise seri üretim kısa bir şey öyle uzun bir şey değil elimizde üründe var."diye ifade etti.


 









Bu yazı toplam 893 defa okunmuştur