Altından su geçen asırlık cami Ramazan ayının vazgeçilmez mekanı

Altından su geçen asırlık cami Ramazan ayının vazgeçilmez mekanı

 

 

Adıyaman'da merkeze bağlı Zey köyünde yöre halkı, Osmanlı İmparatorluğunun 17. Padişahı 4'üncü Murat tarafından yaptırılan asırlık caminin altından akan suyla serinliyor.

Merkeze bağlı Zey köyünde Osmanlı İmparatorluğunun 17. Padişahı 4'üncü Murat tarafından Şeyh Abdurrahman Erzincani Hazretleri adına yaptırdığı altından kaynak suyun geçtiği cami, 380 yıldır hizmet veriyor.

Su kaynağının bulunduğu 173  metrekare alanda yaptırılan 10 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğinde kemerli dehliz yapılarak üzerine inşa edilen cami, yöre halkının serinlemek için tercih ettiği gözde mekanlardan.

Şeyh Abdurrahman Erzincani Hazretlerinin Türbesinin bulunduğu ve Zey Köyü Camii altındaki alandaki alanda 380 yıldır suyun bulunduğu bölüm Şanlıurfa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından tescillenmişti.

"Yaz aylarında serinlemek için geliyoruz"

Misafirleri geldiğinde ve boş zamanlarında alanda serinlediklerini belirten köy sakinlerinden Hüseyin Bulut, "Burayı 4.Murat yaptırmış 1624 yılında o zamandan beridir insanlar yaz aylarında gelerek vakit geçiriyor, serinliyo. Yabancı misafirler geliyor burada oturuyor. Doğal soğutma alanı olarak kullanıyoruz. Özellikle Ramazan aylarında kullandığımız  bir mekan."dedi.

"Gelip görenler hayret ediyor"

Daha önce restore edilmeye kalkıldığını ama Adıyaman Müzesi tarafından izin verilmediğini aktaran Ramazan Er ise, şu ifadeleri kullandı:

"Burada genelde bizim gençlerimizin yaşlılarımızın serinlemek amacıyla geldikleri bir yer. İnsanların misafiri, arkadaşı geldiği zaman burada misafir ederler. Yağışlardan dolayı bu sene her zaman kine göre kısıtlı suyumuz. Her sene buranın dolusuyla su gelirdi. Ama bu sene suyumuz çok az. Yarın fideler dikildiği zaman sularımız kurur. Suyumuz sürekli akıyor. Az bir şey eksilme olur ama çeşmelerimiz hiç durmaz. Genelde köylülerin ihtiyacını da karşılar. Gelip gören insanlar hayrete düşüyor. Bu şekilde yapılan bir şey yok. Osmanlı İmparatorluğu'nun 17. Padişahı 4'üncü Murat tarafından yaptırılan yerdir. Kesinlikle bir tadilat falan yapılmadı. Restore edilmek istendi ama bizim müzemiz izin vermedi. Yani bu tarihi yapısal olduğu için kesinlikle kimseye bugüne kadar kimseye elini dahi attırmadılar. Burası köyün can damarı insanlar gelip burada ferahlıyor. "

Köylülerden İhsan Çavuş da 4'üncü Murat'ın geldiğini ve Şeyh Abdurrahman Erzincani Hazretleri tarafından misafir edildiğinde yaptırıldığını ve günümüzde de Ramazan ayında ve sıcaklarda zamanlarının burada geçirdiklerini söyledi.

 












Bu yazı toplam 175 defa okunmuştur