KAHTA’DA TURİZM ALANINDA YAPILMASI GEREKEN BAZI ÇALIŞMALAR / Köşe Yazısı -

İsmet Tanrıverdi

İsmet Tanrıverdi

 

15-22 Nisan Turizm Haftası kutlu olsun. Ülkemiz için bacasız sanayi olarak kabul edilen turizm gelirlerini arttırmak için yaşadığımız Kahta’da bir dizi çalışmalar yapılabilir. Bu çalışmalardan bazıları şunlardır:
1-ilk önce tarihi ve turistik yerlerimizin İyi bir tanıtımı yapılmalıdır. Tarihi mekanlarımızın (NEMRUT DAĞI, CENDERE KÖPRÜSÜ, KARAKUŞ TEPESİ, ARSEMİA ve birçok değerli mekanımız) yurt içinde ve yurt dışında iyi bir tanıtımı yapılmalıdır. Bunun için turizm bakanlığı ve turizm il müdürlüğüyle birlikte seminerler, konferanslar, fuarlar, festivaller düzenlenerek ayrıca tanıtım bröşürleri, tanıtım kitapçıklar hazırlanmalı ve heryerde tanıtılmalıdır.
2-Tanıtım için kültür, sanat buluşmaları, tanıtım gezileri yapılmalıdır.Turizmi canlandırmak amacıyla kahtamızın büyük bir parkında açık hava müzesi (MİNİAKAHTA ) minyatür parkı kurulmalıdır.Böylece halkımızın tarihi yerleri şehir içinde görme fırsatı doğmuş olur.
3-Turizm merkezlerimizde turistlerin ihtiyaçları karşılayabilecek mekanlar yapılmalıdır. (lavabolar, temizlik faaliyetleri, alışveriş noktaları ve gölgelik alanlar) oluşturulmalıdır.
4-Turizm alanları, gelişim alanı olarak planlanıp gerekli izinler alındıktan sonra Sit alanlarımızda otel, Bungalov veya karavan turizm ile hizmet verilmeye çalışılmalıdır. Otel, bungalov veya karavanda internet, lavabo, lokanta ve güvenlik hizmeti verilmelidir.
5-Depremle birlikte Adıyamanda birçok otel yıkılmış olduğundan konaklama ihtiyacı acil giderilmelidir. Bu konuda girişimcilere teşvikler verilmelidir.
6-Kaymamakamlık tarafından "Kommagene Bienali" gibi örnek çalışmalar devam etmelidir.
7-Türkiye turizm rehberleri ve acenta firmaları kahtada ağırlanarak ilçemiz tanıtılmalıdır. Kahta’mızın acenta firmalarınca tur kapsamına alınması için çalışılmalıdır.
8-Sayın Cumhurbaşkanımızın izni ile “2024 NEMRUT DAĞI YILI" ilan edilmelidir(Göbeklitepe gibi). Bu minvalde badem, nar festivalleri yapılabilir.
9-Nemrut Dağında münibüslerin son gittiği noktadan sonra raylı sistem veya asansör sistemi kurulmalıdır. Gelen insanlar zirveye zorlanarak çıkabiliyor. Özellikle yaşlılar, engelliler ve çocuklar mağdur edilmemelidir.
10-Tarihi yerler hakkında bilgilendirme amacıyla turistik merkezlerimizde sinevizyon çalışmaları yapılmalıdır.
11-Hediyelik eşya satış merkezleri olmalıdır. Tişörtler, çantalar, işlemeli bakır eşyaların üzerine turistik yerlerin figürleri işlenerek tanıtımı yapılması sağlanmalıdır.
12- Turizm Haftası kutlamaları kapsamında Kahta halkına turistik yerleri ücretsiz gezme imkanları sağlanarak tanıtımına halkımızın herkesiminin katılması teşvik edilmelidir.
13- Kahta’mızda turizm alanında Farkındalık oluşturmak amacıyla zamanın ihtiyaçlarına yönelik farklı çalıştaylar yapılmalıdır.
Kısacası Kahta’mız turizm alanında tekrar cazibe merkezi haline getirilerek gezilebilen, görülebilen ve yatırım yapılabilen bir ivmeye sahip olmalıdır.